Húsipari cikkek, segédletek
Böngészés a cikkek között
Technológiai tervezés
Élelmiszerüzemek mérete és energiagazdálkodása
Húsüzem, vágóhíd technológiai tervezésének folyamata, lépései
Húsüzem tervezése
Mesterséges intelligencia az élelmiszeriparban
Intelligens élelmiszer-technológia 1. - MÉRÉS
Húsipari pályázatok
A tervezettnél korábban indul az "Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése" pályázat!
Társadalmi egyeztetésen a nyárra várt két nagy élelemiszeripari pályázat!
Indul a 2021-2027-es pályázati ciklus!
Pályázat: Élelmiszeripari középvállalatok komplex beruházásainak támogatása
Pályázat: Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban
Pályázat: Mezőgazdasági termékek értéknövelése
Húsipari pályázatok
Hogyan várjuk a pályázati kiírásokat?
Húskészítmények gyártástechnológiája
Zsírsütés, tepertő gyártás
A beef jerky és a biltong
A marhahús érlelése húsüzemben
I. osztályú párizsi gyártása
A pármai sonka
A májkrém húsüzemi előállítása
Virsligyártás
A húsvéti sonka
A szalámi gyártástechnológiája
Vágóüzemek kialakítása
Trichinella laborok
Oválbélyegző vágópontok részére
Sertés-marha vágópontok
Húsfeldolgozó üzemek kialakítása
Kistermelői húsfeldolgozó
Oválbélyegző húsüzemek részére
Exportképes húsüzemek kialakítása
A kolbászgyártó üzem felépítése
Széles termékskálájú kis kapacitású húsüzemek
Hírek, információk
Visszatérnek a vágópontok!
Tájékoztatás
ÉM - Élelmiszeripari-mérnöki tervezés
Fekete Sándor élelmiszermérnök MMK portfolió oldala
Egy húsipari üzem beruházási költségei
Elindult a Húsipari Üzemek.hu
Keresés a húsipari cikkek között
Találatok a húsipari cikkek között
A beef jerky és a biltong
A szárítás az egyik legősibb tartósítási eljárás a húsiparban. Ma a szárított húsokat nem elsősorban eltarthatóságuk megőrzése miatt szárítjuk, hanem azért, mert ízletes, magas tápértékű és magas áron értékesíthető termékekről van szó.
A húsvéti sonka
Pácolt-füstölt, főtt-füstölt húsáruk és kötözött sonka gyártástecnológiája
A kolbászgyártó üzem felépítése
Ez a cikk a hagyományos érlelésű nyers kolbászok előállítására alkalmas üzemek létesítését tárgyalja.
A májkrém húsüzemi előállítása
A májkrém az egyik legfontosabb májasfajta. Szinte minden húsfeldolgozó üzem számára fontos, hogy technológiai szempontból alkalmas legyen a gyártására.
A marhahús érlelése húsüzemben
Méltán válik egyre népszerűbbé a kellemes érzékszervi élményt nyújtó, magas tápértékű érlelt marhahús. Röviden összefoglaljuk a marhaérlelés technológiáját.
A pármai sonka
A szárított, hosszan érlelt nyers sonka gyártástechnológiája röviden.
A szalámi gyártástechnológiája
Bár hazánkban a téliszalámi gyártást az olasz mesterek honosították meg a meg a XIX. század II. felében, az mégis jellegzetes magyar készítménnyé vált, köszönhetően éghajlati viszonyainknak és különleges minőségű nyersanyagainknak.
A tervezettnél korábban indul az "Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése" pályázat!
Széthúzták a benyújtási időszakot: korábban indul, de tovább tart.
Egy húsipari üzem beruházási költségei
Milyen kiadási tételekkel kell számolni húsipari beruházások esetén?
Élelmiszerüzemek mérete és energiagazdálkodása
Az elmúlt évek válságai (covid, háború, stb.) felborították az élelmiszer-üzemek költségszerkezetét. De vajon a kisüzemek vagy a nagyvállalatok viselik jobban ezeket a változásokat?
Elindult a Húsipari Üzemek.hu
2014. március 7-től startol a húsipari üzemek kialakítását támogató információs weboldal.
ÉM - Élelmiszeripari-mérnöki tervezés
Fontos lenne tudni: 2022. április 1. óta az élelmiszer-technológiai tervezés jogosultsághoz van kötve!
Exportképes húsüzemek kialakítása
A húsüzemek számára mindig is fontos volt az exportképesség, mára pedig különösen jelentőssé vált.
Fekete Sándor élelmiszermérnök MMK portfolió oldala
Kedves Látogatóim! Aktiváltam a mérnökkamarai portfolio oldalamat.
Hogyan várjuk a pályázati kiírásokat?
Egyre nagyobb a várakozás a húsfeldolgozók, vágóüzemek támogatását célzó pályázatok iránt.
Húsipari pályázatok
Milyen pályázatok érhetőek el jelenleg vágóhídi és húsipari fejlesztésekre?
Húsüzem tervezése
Ezeket az elveket vegye figyelembe, mielőtt hozzáfog egy húsüzem kivitelezéséhez.
Húsüzem, vágóhíd technológiai tervezésének folyamata, lépései
Az alábbiakban egy rövid ismertető található a húsipari technológiai tervezéssel kapcsolatos fontosabb tudnivalókról.
I. osztályú párizsi gyártása
A "minőségi párizsi" fogalma nem mond ellent önmagának...
Indul a 2021-2027-es pályázati ciklus!
Az elmúlt években lezajlott húsipari beruházások megvalósulásában óriási szerepe volt a vidékfejlesztési pályázati forrásoknak. Nem lesz ez másként az új ciklusban sem.
Intelligens élelmiszer-technológia 1. - MÉRÉS
A mesterséges intelligencia és más döntéstámogató rendszerek húsüzemben és más élelmiszer-üzemekben történő használhatóságának alapfeltétele a mérés: gyártási paraméterek, környezeti tényezők és a termékminőség mérése valamilyen módszerrel.
Kistermelői húsfeldolgozó
Alapinformációk kistermelői húsfeldolgozó üzemek létesítéséről
Oválbélyegző húsüzemek részére
Mivel a magasabb árkategóriás prémium termékek jelentik a kisebb húsüzemek "legizgalmasabb" bevételi forrását, fontos, hogy ezen termékek külföldi értékesítése is megvalósulhasson...
Oválbélyegző vágópontok részére
Gyakran felmerül a kérdés, hogy vágópontok a rájuk vonatkozó egyszerűsítésekre való tekintettel jogosultak-e áruexportra?
Pályázat: Élelmiszeripari középvállalatok komplex beruházásainak támogatása
A régen várt pályázat közepes húsipari projektek részére...
Pályázat: Mezőgazdasági termékek értéknövelése
Megjelent a VP-3-4.2.1-15 "Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban" pályázat!
Pályázat: Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban
Itt a 2016-os élelmiszeripari pályázat folytatása!
Sertés-marha vágópontok
A vágópontok maximum heti 100 sertés, vagy 20 marha vágására szolgáló kisüzemek. Kialakításukról az alábbiakat érdemes tudni...
Széles termékskálájú kis kapacitású húsüzemek
Úgy tűnik, hogy a nagy és rugalmatlan húskombinátok ideje lejárt, s helyükre lépnek a széles szortimentű, kiskapacitású húsüzemek.
Tájékoztatás
Új témakör indul: az adatalapú döntés és a mesterséges intelligencia alkalmazása az élelmiszeriparban
Társadalmi egyeztetésen a nyárra várt két nagy élelemiszeripari pályázat!
Néhány hete társadalmi egyeztetésre került az 50 milliárdos „Élelmiszeripari üzemek fejlesztése” és a 200 milliárdos „Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése” ÉLIP pályázat.
Trichinella laborok
Fontos jogszabály változás a trichinella vizsgáló laborok kialakítására vonatkozóan.
Virsligyártás
A virsli a vörösáruk termékcsoportjába tartozik. Szinte minden húsfeldolgozó számára fontos lehet a gyártása, ugyanis sem extra alapanyagot, sem különleges berendezéseket nem igényel.
Visszatérnek a vágópontok!
Kisvágóhíd néven éled újjá a 2016. tavaszán megszüntetett vágóüzemi kategória.
Zsírsütés, tepertő gyártás
A sertészsiradék a sertésvágás értékes terméke, mely felhasználható húskészítmények alapanyagaként, étkezési szalonnaként és amivel az alábbiakban bővebben is foglalkozni fogunk: zsírsütést követően sertészsír és tepertő állítható elő belőle.