Húsipari üzemek

húsipari üzemek létesítése, bővítése, tervezése

Húsipari cikkek, segédletek

Böngészés a cikkek között

Technológiai tervezés


Élelmiszerüzemek mérete és energiagazdálkodása
Húsüzem, vágóhíd technológiai tervezésének folyamata, lépései
Húsüzem tervezése

Mesterséges intelligencia az élelmiszeriparban


Intelligens élelmiszer-technológia 1. - MÉRÉS

Húsipari pályázatok


A tervezettnél korábban indul az "Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése" pályázat!
Társadalmi egyeztetésen a nyárra várt két nagy élelemiszeripari pályázat!
Indul a 2021-2027-es pályázati ciklus!
Pályázat: Élelmiszeripari középvállalatok komplex beruházásainak támogatása
Pályázat: Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban
Pályázat: Mezőgazdasági termékek értéknövelése
Húsipari pályázatok
Hogyan várjuk a pályázati kiírásokat?

Húskészítmények gyártástechnológiája


Zsírsütés, tepertő gyártás
A beef jerky és a biltong
A marhahús érlelése húsüzemben
I. osztályú párizsi gyártása
A pármai sonka
A májkrém húsüzemi előállítása
Virsligyártás
A húsvéti sonka
A szalámi gyártástechnológiája

Vágóüzemek kialakítása


Trichinella laborok
Oválbélyegző vágópontok részére
Sertés-marha vágópontok

Húsfeldolgozó üzemek kialakítása


Kistermelői húsfeldolgozó
Oválbélyegző húsüzemek részére
Exportképes húsüzemek kialakítása
A kolbászgyártó üzem felépítése
Széles termékskálájú kis kapacitású húsüzemek

Hírek, információk


Visszatérnek a vágópontok!
Tájékoztatás
ÉM - Élelmiszeripari-mérnöki tervezés
Fekete Sándor élelmiszermérnök MMK portfolió oldala
Egy húsipari üzem beruházási költségei
Elindult a Húsipari Üzemek.hu

 

Keresés a húsipari cikkek között




Hogyan várjuk a pályázati kiírásokat?

2015. január 25.

Egyre nagyobb a várakozás a húsfeldolgozók, vágóüzemek támogatását célzó pályázatok iránt.

Tavaszra várják a pályázatokat

Már nem újdonság, hogy az Európai Unió egyik kiemelt támogatási célcsoportját a KKV-k képezik. Az óriáscégekkel ellentétben rugalmasak és esetleges csődjük nem jár nemzetgazdasági kockázattal.

A most kezdődött EU-s pályázati ciklusban fontos cél az exportképesség növelése is. Magyarország természeti adottságaiból fakadóan kifejezetten alkalmas arra, hogy élelmiszeripari (különösen húsipari) exportra termelő üzemei segítségével hozzájáruljon az európai külkereskedelem javításához. Valószínűsíthető tehát, hogy a húsipari üzemek (vágóhíd, vágópont, kolbászüzem, húsfeldolgozó létesítése) jelentős támogatásra számíthatnak.

Az új ciklusban a profit7.hu szerint a vissza nem térítendő támogatások mellett a kedvező pénzügyi termékek (támogatott hitel) is szerepet kaphatnak. A beruházásokra készülő vállalkozónak tehát úgy érdemes kalkulálnia, hogy beruházása az ÖNERŐ + TÁMOGATÁS + HITEL képletből valósulhat meg.

Hogyan készüljünk fel?

A pályázati kiírások iránti felfokozott várakozás arrra enged következtetni, hogy sokan fognak "lecsapni" az érkező "ingyen", vagy "olcsó" pénzre. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak a legjobban megírt pályázatok nyerhetnek, illetve a rendelkezésre bocsátandó keretek igen hamar ki fognak merülni. Fontos tehát jó előre felkészülni: fel kell venni a kapcsolatot jó nevű pályázatíróval és figyeltetni kell vele a kiírásokat. (Jót jelent ha a pályázatíró kizárólag sikerdíjas, tehát csak abban az esetben kér pénzt, ha nyer a pályázat.)

A pályázathoz szinte biztosan kelleni fog egy tanulmány és előzetes költségvetés a beruházásra vonatkozóan. Ezt csak úgy lehet elkészíteni, ha pontosan tisztázzuk, hogy milyen fejlesztésbe kívánunk belevágni. Például:

"Meglévő 100 sertés/nap kapacitású vágóhidam mellé szeretnék egy kolbászüzemet, ami heti 10 tonna hagyományos érlelésű kolbász előállítására lesz alkalmas, mert kapcsolataim révén a potenciális felvevőpiac a rendelkezésemre áll."

A cél megfogalmazását követően meg kell tervezni a húsüzem technológiáját, jóvá kell hagyatni az állategészségüggyel, majd el kell készíteni az épületre vonatkozó engedélyes terveket is. Nagyon fontos, hogy a pályázat kiírása előtt aktuális áraink, esetleg komplett ajánlati dokumentációnk legyen a beszerzésre kerülő húsipari berendezésekre vonatkozóan. A pályázat kiírását követően ugyanis a vágás-, hűtés- és feldolgozástechnológiai beendezések gyártói olyan szinten el lesznek havazva, hogy az ajánlati anyagokat csak nagy átfutási időkkel tudják majd elkészíteni.

Ha az itt elmondottakat a pályázat kiírását követően próbáljuk meg elkészíttetni, illetve beszerezni, szinte biztosan kifutunk az időből, vagy elfogy a keret... Érdemes tehát azzal kezdeni, hogy tájékozódunk, felkutatunk egy jó pályázatírót, húsiparban jártas technológus tervezőt és felvesszük a kapcsolatot a technológiai berendezések szállítóival is.

Vissza az oldal elejére

Húsipari üzemek tervezésében és kivitelező vállalkozások keresésében a főoldalon talál segítséget.

Vissza a főoldalra