Húsipari üzemek

húsipari üzemek létesítése, bővítése, tervezése

Húsipari cikkek, segédletek

Böngészés a cikkek között

Technológiai tervezés


Élelmiszerüzemek mérete és energiagazdálkodása
Húsüzem, vágóhíd technológiai tervezésének folyamata, lépései
Húsüzem tervezése

Mesterséges intelligencia az élelmiszeriparban


Intelligens élelmiszer-technológia 1. - MÉRÉS

Húsipari pályázatok


A tervezettnél korábban indul az "Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése" pályázat!
Társadalmi egyeztetésen a nyárra várt két nagy élelemiszeripari pályázat!
Indul a 2021-2027-es pályázati ciklus!
Pályázat: Élelmiszeripari középvállalatok komplex beruházásainak támogatása
Pályázat: Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban
Pályázat: Mezőgazdasági termékek értéknövelése
Húsipari pályázatok
Hogyan várjuk a pályázati kiírásokat?

Húskészítmények gyártástechnológiája


Zsírsütés, tepertő gyártás
A beef jerky és a biltong
A marhahús érlelése húsüzemben
I. osztályú párizsi gyártása
A pármai sonka
A májkrém húsüzemi előállítása
Virsligyártás
A húsvéti sonka
A szalámi gyártástechnológiája

Vágóüzemek kialakítása


Trichinella laborok
Oválbélyegző vágópontok részére
Sertés-marha vágópontok

Húsfeldolgozó üzemek kialakítása


Kistermelői húsfeldolgozó
Oválbélyegző húsüzemek részére
Exportképes húsüzemek kialakítása
A kolbászgyártó üzem felépítése
Széles termékskálájú kis kapacitású húsüzemek

Hírek, információk


Visszatérnek a vágópontok!
Tájékoztatás
ÉM - Élelmiszeripari-mérnöki tervezés
Fekete Sándor élelmiszermérnök MMK portfolió oldala
Egy húsipari üzem beruházási költségei
Elindult a Húsipari Üzemek.hu

 

Keresés a húsipari cikkek között




Trichinella laborok

2017. május 22.

Fontos jogszabály változás a trichinella vizsgáló laborok kialakítására vonatkozóan.

Amit a trichinella vizsgálat jogi oldaláról tudni kell

A potenciális trichinella hordozó állatok húsát feldolgozás előtt meg kell vizsgálni. Mivel a trichinella fertőzés igen súlyos betegség, a jogszabályok is előírják a megelőzés céljából végzett vizsgálatokat.

A 882/2004/EK rendelet szerint a húsvizsgálatot elvileg csak akkreditált laborban szabadna végezni. Mivel ehhez még nem állnak rendelkezésre kellő számban megfelelő (akkreditált) trichinella laborok, a 2016/1843/EU végrehajtási rendelet, 2017. január 1-től 2020. december 31-ig átmeneti időszakot határozott meg és megengedte, hogy akkreditált trichinella labor helyett „...az illetékes hatóság kijelölhet egy olyan laboratóriumot ... amely vágóhídon vagy vadfeldolgozó létesítményben működik...”.

A jelenlegi helyzet röviden

2020. december 31-ig a vágás helyszínén működhet nem akkreditált trichinella laboratórium.
2021. január 1-től csak akkreditált laborban szabad trichinella vizsgálatot végezni.*

Jelenleg egyre több vágóhíd rendelkezik saját trichinella laborral, azonban még mindig akadnak olyanok, amelyeknek távoli akkreditált laborokba kell elhordaniuk a mintákat. Ez  főleg a kisebb, jellemzően a még vágópontként engedélyeztetett kis kapacitású vágóhidakra jellemző. A minták elhordása egyrészt nagyon rugalmatlanná teszi a teszi a termelést, másrészt tovább rontja az egyébként is hátrányos helyzetben lévő kisüzemek gazdaságosságát.

Pedig nem is olyan bonyolult egy helyi labor kialakítása!

Trichinella vizsgáló laborok létesítése

A trichinella vizsgálatához mindössze három kis méretű helyiségre van szükség: egy irodára a dokumentumok kezeléséhez, egy vizsgálólaborra és egy mosogató fülkére. Ez egy kicsi, vagy közepes kapacitású vágóhíd esetén kb. 10...20 négyzetmétert igényel – elrendezéstől függően. A berendezés sem jelent eget rengető beruházást: a szükséges eszközök a minták számától függően már akár néhány millióból beszerezhetők. Javasolt berendezéslista és árajánlat tekintetében felveheti velünk a kapcsolatot a honlap űrlapjain, vagy telefonon (+36 30 5379313) keresztül.

Trichinella vizsgáló laborkonténer

Ha a vágóhídi épületben nem áll rendelkezésre elegendő hely, akkor sincs különösebb gond. Komplett trichinella vizsgáló laborkonténer telepítésével egyszerűen megoldható a feladat.

Akkreditáció

Az akkreditáció nem annyira a berendezések, mint inkább az adminisztráció és a dokumentumok kezelése tekintetében jelentős. Jellemzően azok a laborok, amelyeket az illetékes hatóság elismer, a későbbiekben könnyen akkreditálhatók – amennyiben vállalják annak folyamatát és a vele járó dokumentációs rendszer bevezetését. Mivel a jelenlegi jogszabályok szerint 2021-től már csak akkreditált laborok működhetnek - és az akkreditáció egy eléggé hosszú procedúra - érdemes minél előbb elindítani a folyamatot. Ha akkreditációs szakemberre lenne szüksége, úgy ez ügyben is tudunk segíteni.

* Megjegyzés:
A 625/2017 EU rendelet ezt némileg módosította, miszerint (egyszerűen és röviden megfogalmazva) a jövőben sem kell akkreditáció, ha a laborban kizárólag trichinella vizsgálat folyik, valamint ha a labor akkreditált labor(ok) felügyelete alatt működik.
Kiegészítés kelt: 2017. május 23.

Tisztelettel: Fekete Sándor

Vissza az oldal elejére

Húsipari üzemek tervezésében és kivitelező vállalkozások keresésében a főoldalon talál segítséget.

Vissza a főoldalra