Húsipari üzemek

húsipari üzemek létesítése, bővítése, tervezése

Húsipari cikkek, segédletek

Böngészés a cikkek között

Technológiai tervezés


Élelmiszerüzemek mérete és energiagazdálkodása
Húsüzem, vágóhíd technológiai tervezésének folyamata, lépései
Húsüzem tervezése

Mesterséges intelligencia az élelmiszeriparban


Intelligens élelmiszer-technológia 1. - MÉRÉS

Húsipari pályázatok


A tervezettnél korábban indul az "Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése" pályázat!
Társadalmi egyeztetésen a nyárra várt két nagy élelemiszeripari pályázat!
Indul a 2021-2027-es pályázati ciklus!
Pályázat: Élelmiszeripari középvállalatok komplex beruházásainak támogatása
Pályázat: Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban
Pályázat: Mezőgazdasági termékek értéknövelése
Húsipari pályázatok
Hogyan várjuk a pályázati kiírásokat?

Húskészítmények gyártástechnológiája


Zsírsütés, tepertő gyártás
A beef jerky és a biltong
A marhahús érlelése húsüzemben
I. osztályú párizsi gyártása
A pármai sonka
A májkrém húsüzemi előállítása
Virsligyártás
A húsvéti sonka
A szalámi gyártástechnológiája

Vágóüzemek kialakítása


Trichinella laborok
Oválbélyegző vágópontok részére
Sertés-marha vágópontok

Húsfeldolgozó üzemek kialakítása


Kistermelői húsfeldolgozó
Oválbélyegző húsüzemek részére
Exportképes húsüzemek kialakítása
A kolbászgyártó üzem felépítése
Széles termékskálájú kis kapacitású húsüzemek

Hírek, információk


Visszatérnek a vágópontok!
Tájékoztatás
ÉM - Élelmiszeripari-mérnöki tervezés
Fekete Sándor élelmiszermérnök MMK portfolió oldala
Egy húsipari üzem beruházási költségei
Elindult a Húsipari Üzemek.hu

 

Keresés a húsipari cikkek között




Visszatérnek a vágópontok!

2023. november 28.

Kisvágóhíd néven éled újjá a 2016. tavaszán megszüntetett vágóüzemi kategória.

A jogszabály:

60/2023. (XI. 15.) AM rendelet a kis mennyiségű, helyi és marginális élelmiszer-előállítás és -értékesítés higiéniai feltételeiről

Az Agrárminiszter rendelete több agrártémát fog össze, s az alábbi témaköröket rendezi:

Kistermelői élelmiszertermelés
Kiskereskedelmi létesítmények húsfeldolgozói
Vad begyűjtők és mobil vadfeldolgozók
Kisvágóhíd engedélyezése és működése

A régi vágóponti rendeletet és a kisvágóhidakat szabályozó új rendeletet összehasonlítva az embernek az az érzése, hogy egy "találd meg a két kép közötti különbséget" játékba keveredett. Röviden: Kisvágóhíd 2023-as fogalma szinte teljesen azonos a kb. 7 éve megszüntetett vágóponttal.

Kisvágóhíd esetén ugyanazok a mennyiségi korlátok, mint vágópontnál:

Max. 100 db/hét sertés, juh, kecske vágása
Max. 20 db/hét marha
Max. 250.000 db/év baromfi

A kisvágóhídon elfogadott egyszerűsítésekben sincs sok újdonság:

Elég a fedett karám az élőállat fogadásához.

Időbeli elkülönítéssel: több állatfaj egy helyen, illetve vágás és darabolás egy helyen.

Nem kell előhűtés ha a húst azonnal elszállítják.

Ahogyan azt a vágópontoknál annak idején megszokhattuk, várhatóan sok olyan kérdés marad ami csak egyedi mérlegelést követően válaszolható meg. Mivel a kisvágóhíd engedélyköteles élelmiszeripari létesítmény, már a tervezési szakaszban fontos szerephez jutnak a szakhatóságok (NÉBIH).

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy kisvágóhíd építése előtt hozzáértő és a Magyar Mérnöki Kamara MÉ - Élelmiszeripari-mérnöki engedélyével is rendelkező tervező készítse el a technológiai tervet, melyet a NÉBIH véleményének meghallgatását követően tanácsos csak véglegesíteni!

Élelmiszertechnológia tervezőként örömmel veszem az ilyen irányú felkéréseket is:

Elérhetőségem megtalálható a „kapcsolat” menüben, vagy érdeklődését elküldheti a főoldalról is megközelíthető „Húsipari Üzemtervező” űrlapján keresztül is. 

Tisztelettel: Fekete Sándor, okleveles élelmiszermérnök 

 

Vissza az oldal elejére

Húsipari üzemek tervezésében és kivitelező vállalkozások keresésében a főoldalon talál segítséget.

Vissza a főoldalra