Húsipari üzemek

húsipari üzemek létesítése, bővítése, tervezése

Húsipari cikkek, segédletek

Böngészés a cikkek között

Technológiai tervezés


Élelmiszerüzemek mérete és energiagazdálkodása
Húsüzem, vágóhíd technológiai tervezésének folyamata, lépései
Húsüzem tervezése

Mesterséges intelligencia az élelmiszeriparban


Intelligens élelmiszer-technológia 1. - MÉRÉS

Húsipari pályázatok


A tervezettnél korábban indul az "Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése" pályázat!
Társadalmi egyeztetésen a nyárra várt két nagy élelemiszeripari pályázat!
Indul a 2021-2027-es pályázati ciklus!
Pályázat: Élelmiszeripari középvállalatok komplex beruházásainak támogatása
Pályázat: Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban
Pályázat: Mezőgazdasági termékek értéknövelése
Húsipari pályázatok
Hogyan várjuk a pályázati kiírásokat?

Húskészítmények gyártástechnológiája


Zsírsütés, tepertő gyártás
A beef jerky és a biltong
A marhahús érlelése húsüzemben
I. osztályú párizsi gyártása
A pármai sonka
A májkrém húsüzemi előállítása
Virsligyártás
A húsvéti sonka
A szalámi gyártástechnológiája

Vágóüzemek kialakítása


Trichinella laborok
Oválbélyegző vágópontok részére
Sertés-marha vágópontok

Húsfeldolgozó üzemek kialakítása


Kistermelői húsfeldolgozó
Oválbélyegző húsüzemek részére
Exportképes húsüzemek kialakítása
A kolbászgyártó üzem felépítése
Széles termékskálájú kis kapacitású húsüzemek

Hírek, információk


Visszatérnek a vágópontok!
Tájékoztatás
ÉM - Élelmiszeripari-mérnöki tervezés
Fekete Sándor élelmiszermérnök MMK portfolió oldala
Egy húsipari üzem beruházási költségei
Elindult a Húsipari Üzemek.hu

 

Keresés a húsipari cikkek között




Oválbélyegző vágópontok részére

2014. május 01.

Gyakran felmerül a kérdés, hogy vágópontok a rájuk vonatkozó egyszerűsítésekre való tekintettel jogosultak-e áruexportra?

Mit jelöl az oválbélyegző?

Az oválbélyegző használata azon húsüzemi létesítmények számára engedélyezett, amelyek az EU jogszabályainak megfelelően jogosultak arra, hogy termékeiket külföldön értékesítsék.

Vágópontok milyen feltételekkel kaphatnak ovélbélyegzőt?

A vágópont fogalmának megalkotása eredetileg abból az EU-s igényből indult ki, hogy jó lenne ha az állattartó gazdák (általában kistermelők) hosszú szállítási procedúra és a kis darabszámból adódó problémák nélkül is meg tudnák oldani állatállományuk jogszabályoknak megfelelő bérvágatását. Tehát a vágópont elsősorban helyi vágásigények kielégítésére hivatott. Szerencsére a magyar törvényekben meghatározott és az EU által intézményesen jóváhagyott, vágópontokra vonatkozó rendelkezések az EU áruexporthoz szükséges élelmiszerbiztonsági elvárásoknak is eleget tesznek. A vágópont hazánkban meghatározott jogi kereteit az EU jóváhagyta, így Magyarországon gyakorlatilag minden vágópont megkaphatja az oválbélyegzőt. Ezen exportlehetőség vágópontok esetén főleg csak elméleti, hiszen a kis kapacitás korlátozza ezen húsipari üzemek versenyképességét.

A fentiek alapján természetesen a vágóhidak is - méretüktől függetlenül - kaphatnak oválbélyegzőt, hiszen a rájuk vonatkozó jogszabályok szigorúbbak mint a vágópontokra vonatkozó rendelkezések.

Mely vágóüzemek nem kaphatnak oválbélyegzőt?

Léteznek a vágópontnál is "kisebb" vágóüzemek, melyek nem töltik be az exportképesség feltételeit. Ilyen például a vendégasztal, mely kizárólag helyi értékesítésre jogosult. A kistermelői- és a kereskedelmi tevékenységet végző létesítményeken belül működő üzemek szintén nem jogosultak oválbélyegző használatára.

Hivatkozott dokumentumok

Az oválbélyegző használatának feltételeit (a teljesség igénye nélkül) az alábbi előírások és rendeletek tartalmazzák:

- Európai Parlament és Tanács 852/2004. (2004.április 29.) EU rendelete az élelmiszer higiéniáról.
- Európai Parlament és Tanács 853/2004. (2004.április 29.) EU rendelete az élelmiszerek különleges higiéniai szabályainak megállapításáról. - Vágóponti rendelet 75/2011. (VII.29.) VM
- Élelmiszer előállítás és forgalomba hozatal 68/2007. (VII. 26.) FVM-EüM-SzMM rendelete, amelyet részlegesen az 57/2010.. (V.7.) rendelettel módosítottak.

összeállította: Fekete Sándor, Kolozsvári György

Vissza az oldal elejére

Húsipari üzemek tervezésében és kivitelező vállalkozások keresésében a főoldalon talál segítséget.

Vissza a főoldalra