Húsipari üzemek

húsipari üzemek létesítése, bővítése, tervezése

Húsipari cikkek, segédletek

Böngészés a cikkek között

Technológiai tervezés


Élelmiszerüzemek mérete és energiagazdálkodása
Húsüzem, vágóhíd technológiai tervezésének folyamata, lépései
Húsüzem tervezése

Mesterséges intelligencia az élelmiszeriparban


Intelligens élelmiszer-technológia 1. - MÉRÉS

Húsipari pályázatok


A tervezettnél korábban indul az "Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése" pályázat!
Társadalmi egyeztetésen a nyárra várt két nagy élelemiszeripari pályázat!
Indul a 2021-2027-es pályázati ciklus!
Pályázat: Élelmiszeripari középvállalatok komplex beruházásainak támogatása
Pályázat: Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban
Pályázat: Mezőgazdasági termékek értéknövelése
Húsipari pályázatok
Hogyan várjuk a pályázati kiírásokat?

Húskészítmények gyártástechnológiája


Zsírsütés, tepertő gyártás
A beef jerky és a biltong
A marhahús érlelése húsüzemben
I. osztályú párizsi gyártása
A pármai sonka
A májkrém húsüzemi előállítása
Virsligyártás
A húsvéti sonka
A szalámi gyártástechnológiája

Vágóüzemek kialakítása


Trichinella laborok
Oválbélyegző vágópontok részére
Sertés-marha vágópontok

Húsfeldolgozó üzemek kialakítása


Kistermelői húsfeldolgozó
Oválbélyegző húsüzemek részére
Exportképes húsüzemek kialakítása
A kolbászgyártó üzem felépítése
Széles termékskálájú kis kapacitású húsüzemek

Hírek, információk


Visszatérnek a vágópontok!
Tájékoztatás
ÉM - Élelmiszeripari-mérnöki tervezés
Fekete Sándor élelmiszermérnök MMK portfolió oldala
Egy húsipari üzem beruházási költségei
Elindult a Húsipari Üzemek.hu

 

Keresés a húsipari cikkek között




Oválbélyegző húsüzemek részére

2014. május 01.

Mivel a magasabb árkategóriás prémium termékek jelentik a kisebb húsüzemek "legizgalmasabb" bevételi forrását, fontos, hogy ezen termékek külföldi értékesítése is megvalósulhasson...

Cikkeinkben foglalkoztunk már a húsüzemek exportképességének gyakorlati feltételeivel, majd a vágópontok oválbélyegző használatára vonatkozó jogosultságának kérdéseivel. Jelen cikkünkben ismét a húsüzemekkel foglalkozunk, de most a külföldön történő értékesítésre való jogosultság, azaz az "oválbélyegző" használata kerül a középpontba.

Milyen húsüzemek jogosultak áruexportra?

A korábbi években, az EU tagság előtti engedélyezett és jóváhagyott üzemi kategória megszűnt. A magyar törvények jelenleg nem bontják kategóriákra a húsüzem fogalmát, ugyanazok a követelmények vonatkoznak a kis húsüzemre, mint a nagy húsüzemre. Természetesen léteznek húsfeldolgozással foglalkozó kisebb létesítmények, de ezek nem minősülnek húsüzemnek, más törvényi keretek vonatkoznak rájuk.

A húsüzemek működését szabályzó magyar jogszabályok megfelelnek az EU áruexportra vonatkozó feltételeknek is, így gyakorlatilag minden, Magyarországon önálló engedéllyel rendelkező húsüzem egyúttal az oválbélyegzőt is megkaphatja.

Mely húsfeldolgozók nem kaphatnak oválbélyegzőt?

A helyi termék előállító (vendégasztal, kistermelői) kisüzemek nem minősülnek húsüzemnek, értékesítésük pedig erősen korlátozott: nem csak külföldön nem engedélyezett, hanem még országosan sem: mindössze saját, vagy közvetlen vendégköri, illetve saját körzetükön belül jogosultak húskészítményeik eladására. Továbbá az önálló működési engedéllyel nem rendelkező, azaz kereskedelmi tevékenységet folytató létesítményeken belül működő húsüzemek - bár a fő-üzem engedélyeitől függően országosan értékesíthetnek - oválbélyegzőt nem kaphatnak.

Hivatkozott dokumentumok

- Európai Parlament és Tanács 852/2004. (2004.április 29.) EU rendelete az élelmiszer higiéniáról.
- Európai Parlament és Tanács 853/2004. (2004.április 29.) EU rendelete az élelmiszerek különleges higiéniai szabályainak megállapításáról. - Vágóponti rendelet 75/2011. (VII.29.) VM
- Élelmiszer előállítás és forgalomba hozatal 68/2007. (VII. 26.) FVM-EüM-SzMM rendelete, amelyet részlegesen az 57/2010.. (V.7.) rendelettel módosítottak.

összeállította: Fekete Sándor, Kolozsvári György

Vissza az oldal elejére

Húsipari üzemek tervezésében és kivitelező vállalkozások keresésében a főoldalon talál segítséget.

Vissza a főoldalra