Húsipari cikkek, segédletek
Böngészés a cikkek között
Technológiai tervezés
Élelmiszerüzemek mérete és energiagazdálkodása
Húsüzem, vágóhíd technológiai tervezésének folyamata, lépései
Húsüzem tervezése
Mesterséges intelligencia az élelmiszeriparban
Intelligens élelmiszer-technológia 1. - MÉRÉS
Húsipari pályázatok
A tervezettnél korábban indul az "Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése" pályázat!
Társadalmi egyeztetésen a nyárra várt két nagy élelemiszeripari pályázat!
Indul a 2021-2027-es pályázati ciklus!
Pályázat: Élelmiszeripari középvállalatok komplex beruházásainak támogatása
Pályázat: Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban
Pályázat: Mezőgazdasági termékek értéknövelése
Húsipari pályázatok
Hogyan várjuk a pályázati kiírásokat?
Húskészítmények gyártástechnológiája
Zsírsütés, tepertő gyártás
A beef jerky és a biltong
A marhahús érlelése húsüzemben
I. osztályú párizsi gyártása
A pármai sonka
A májkrém húsüzemi előállítása
Virsligyártás
A húsvéti sonka
A szalámi gyártástechnológiája
Vágóüzemek kialakítása
Trichinella laborok
Oválbélyegző vágópontok részére
Sertés-marha vágópontok
Húsfeldolgozó üzemek kialakítása
Kistermelői húsfeldolgozó
Oválbélyegző húsüzemek részére
Exportképes húsüzemek kialakítása
A kolbászgyártó üzem felépítése
Széles termékskálájú kis kapacitású húsüzemek
Hírek, információk
Visszatérnek a vágópontok!
Tájékoztatás
ÉM - Élelmiszeripari-mérnöki tervezés
Fekete Sándor élelmiszermérnök MMK portfolió oldala
Egy húsipari üzem beruházási költségei
Elindult a Húsipari Üzemek.hu
Keresés a húsipari cikkek között
Oválbélyegző húsüzemek részére
2014. május 01.
Mivel a magasabb árkategóriás prémium termékek jelentik a kisebb húsüzemek "legizgalmasabb" bevételi forrását, fontos, hogy ezen termékek külföldi értékesítése is megvalósulhasson...
Cikkeinkben foglalkoztunk már a húsüzemek exportképességének gyakorlati feltételeivel, majd a vágópontok oválbélyegző használatára vonatkozó jogosultságának kérdéseivel. Jelen cikkünkben ismét a húsüzemekkel foglalkozunk, de most a külföldön történő értékesítésre való jogosultság, azaz az "oválbélyegző" használata kerül a középpontba.
Milyen húsüzemek jogosultak áruexportra?
A korábbi években, az EU tagság előtti engedélyezett és jóváhagyott üzemi kategória megszűnt. A magyar törvények jelenleg nem bontják kategóriákra a húsüzem fogalmát, ugyanazok a követelmények vonatkoznak a kis húsüzemre, mint a nagy húsüzemre. Természetesen léteznek húsfeldolgozással foglalkozó kisebb létesítmények, de ezek nem minősülnek húsüzemnek, más törvényi keretek vonatkoznak rájuk.
A húsüzemek működését szabályzó magyar jogszabályok megfelelnek az EU áruexportra vonatkozó feltételeknek is, így gyakorlatilag minden, Magyarországon önálló engedéllyel rendelkező húsüzem egyúttal az oválbélyegzőt is megkaphatja.
Mely húsfeldolgozók nem kaphatnak oválbélyegzőt?
A helyi termék előállító (vendégasztal, kistermelői) kisüzemek nem minősülnek húsüzemnek, értékesítésük pedig erősen korlátozott: nem csak külföldön nem engedélyezett, hanem még országosan sem: mindössze saját, vagy közvetlen vendégköri, illetve saját körzetükön belül jogosultak húskészítményeik eladására. Továbbá az önálló működési engedéllyel nem rendelkező, azaz kereskedelmi tevékenységet folytató létesítményeken belül működő húsüzemek - bár a fő-üzem engedélyeitől függően országosan értékesíthetnek - oválbélyegzőt nem kaphatnak.
Hivatkozott dokumentumok
- Európai Parlament és Tanács 852/2004. (2004.április 29.) EU rendelete az élelmiszer higiéniáról.
- Európai Parlament és Tanács 853/2004. (2004.április 29.) EU rendelete az élelmiszerek különleges higiéniai szabályainak megállapításáról. - Vágóponti rendelet 75/2011. (VII.29.) VM
- Élelmiszer előállítás és forgalomba hozatal 68/2007. (VII. 26.) FVM-EüM-SzMM rendelete, amelyet részlegesen az 57/2010.. (V.7.) rendelettel módosítottak.
összeállította: Fekete Sándor, Kolozsvári György
Húsipari üzemek tervezésében és kivitelező vállalkozások keresésében a főoldalon talál segítséget.