Húsipari üzemek

húsipari üzemek létesítése, bővítése, tervezése

Húsipari cikkek, segédletek

Böngészés a cikkek között

Technológiai tervezés


Élelmiszerüzemek mérete és energiagazdálkodása
Húsüzem, vágóhíd technológiai tervezésének folyamata, lépései
Húsüzem tervezése

Mesterséges intelligencia az élelmiszeriparban


Intelligens élelmiszer-technológia 1. - MÉRÉS

Húsipari pályázatok


A tervezettnél korábban indul az "Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése" pályázat!
Társadalmi egyeztetésen a nyárra várt két nagy élelemiszeripari pályázat!
Indul a 2021-2027-es pályázati ciklus!
Pályázat: Élelmiszeripari középvállalatok komplex beruházásainak támogatása
Pályázat: Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban
Pályázat: Mezőgazdasági termékek értéknövelése
Húsipari pályázatok
Hogyan várjuk a pályázati kiírásokat?

Húskészítmények gyártástechnológiája


Zsírsütés, tepertő gyártás
A beef jerky és a biltong
A marhahús érlelése húsüzemben
I. osztályú párizsi gyártása
A pármai sonka
A májkrém húsüzemi előállítása
Virsligyártás
A húsvéti sonka
A szalámi gyártástechnológiája

Vágóüzemek kialakítása


Trichinella laborok
Oválbélyegző vágópontok részére
Sertés-marha vágópontok

Húsfeldolgozó üzemek kialakítása


Kistermelői húsfeldolgozó
Oválbélyegző húsüzemek részére
Exportképes húsüzemek kialakítása
A kolbászgyártó üzem felépítése
Széles termékskálájú kis kapacitású húsüzemek

Hírek, információk


Visszatérnek a vágópontok!
Tájékoztatás
ÉM - Élelmiszeripari-mérnöki tervezés
Fekete Sándor élelmiszermérnök MMK portfolió oldala
Egy húsipari üzem beruházási költségei
Elindult a Húsipari Üzemek.hu

 

Keresés a húsipari cikkek között




Társadalmi egyeztetésen a nyárra várt két nagy élelemiszeripari pályázat!

2021. május 12.

Néhány hete társadalmi egyeztetésre került az 50 milliárdos „Élelmiszeripari üzemek fejlesztése” és a 200 milliárdos „Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése” ÉLIP pályázat.

Ez még a 2014-2020-as ciklus!

Mindkét kiírásról tudni kell, hogy nem az új 2021-2027-es ciklushoz, hanem még az előzőhöz tartoznak. Ennek a ténynek az adja a jelentőségét, hogy a költségvetési ciklus lezárása miatt a kiírt pályázatok vélhetően igen gyorsan kerülnek majd értékelésre, elbírálásra. Ez mindenkinek jó hír, hiszen így kisebb az esélye annak, hogy hosszú hónapokig, vagy akár évekig várja a pályázó az eredményt, mialatt a megvalósítás költségei folyamatosan nőnek, a megpályázott összeg pedig szépen lassan elinflálódik. (Sokan emlékeznek még 2016-ra: a nagy élelmiszeripari pályázat eredményhirdetésére sokan 1,5...2 évet vártak!)

Megvan azonban ennek a másik oldala is: vélhetően azok a pályázatok élveznek majd prioritást, amelyektől reálisan elvárható a gyors megvalósítás. Véleményem szerint azokat a pályázókat, akiknél várható, hogy problémás az önerő előteremtése vagy egyéb okok miatt időigényes a megvalósítás, kiszórják majd azok javára, akik pénzügyileg erősek és várhatóan gyorsan le tudják majd bonyolítani a beszerzést.

VP3-4.2.1-4.2.2.-1-21 Élelmiszeripari üzemek fejlesztése

Gépbeszerzési pályázatról van szó. Elsősorban olyan fejlesztésekhez javasolt, ahol a vágóhíd, húsfeldolgozó már üzemel, az épület adott és elsősorban GÉPBESZERZÉS a cél. Ez a kiírás kiválóan használható például automatizált füstölők, kolbászérlelő klímák, csomagoló gépek stb. beszerzéséhez!

Keretösszege: 50 milliárd Ft
Támogatás összege: maximum 100 millió Ft
Támogatási intenzitás a közép-magyarországi régióban: maximum 40%
Támogatási intenzitás egyéb régiókban: maximum 50%

Benyújtási határidők:

Első szakasz: 2021. július 7. – 2021. július 20.
Második szakasz: 2021. július 21. – 2021. augusztus 3.
Harmadik szakasz: 2021. augusztus 4. – 2021. augusztus 17.
Negyedik szakasz: 2021. augusztus 18. – 2021. augusztus 31.

VP3-4.2.1-4.2.2-2-21 Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése

Új vágóhidak, húsüzemek létesítéséhez és minden olyan húsipari beruházáshoz ami építéssel is jár ezt a pályázatot érdemes kihasználni!

Keretösszege: 200 milliárd Ft
Támogatás összege: 100 millió Ft – 5 milliárd Ft között
Támogatási intenzitás a közép-magyarországi régióban: maximum 40%
Támogatási intenzitás egyéb régiókban: maximum 50%

Benyújtási határidők:

Első szakasz: 2021. szeptember 13. – 2021. szeptember 27.
Második szakasz: 2021. szeptember 28. – 2021. október 11.
Harmadik szakasz: 2021. október 12. – 2021. október 25.
Negyedik szakasz: 2021. október 26. – 2021. november 8.
Ötödik szakasz: 2021. november 9. – 2021. december 7.

Általános szempontok húsipari beruházás mérlegeléséhez:

→ Számos fórumon elhangzott már, hogy Magyarország önellátottsága elsősorban a húsipari alapanyagokban biztosított, de a termékek hozzáadott értékének növekedésével párhuzamosan csökken a nemzeti önellátás foka. Azok a projektek tehát nemzetgazdasági szempontból is fontosabbak kell legyenek, amelyek magasabb hozzáadott értékű terméket állítanak elő! Legyen tehát minél magasabb a feldolgozás foka! Ha vágóhidat szeretnénk építeni, akkor a kimeneti termék ne csak a vágott és előhűtött félsertés vagy negyedmarha vagy baromfi legyen. Emeljük meg a feldolgozottsági szintet! Daraboljuk a vágott testet! Érleljük a marhahúst! Egészítsük ki a vágóhidat húsfeldolgozóval (töltsünk és érleljünk kolbász, süssünk tepertőt, pácoljunk sonkát, stb.)! A készterméket kínáljuk fogyasztói kiszerelésben, szükség esetén szeleteljük, csomagoljuk!

→ Egyrészt szintén több fórumon elhangzott már a hazai kiskereskedelem támogatása iránti igény, másrészt a hozzáadott érték egy kiemelten fontos megjelenési formája az élelmiszer kiskereskedelme. Kapcsolódjunk a hazai tulajdonú kiskereskedelemhez! A tervezett húsüzemhez csatlakozzon mintabolt, végezzünk házhoz szállítást, tartozzunk kiskereskedelmi hálózathoz!

Számoljunk a dömpinggel!

→ Csak a jól előkészített projektek fognak nyerni! Mivel az elbírálás folyamata várhatóan egyszerűsödni fog, fontos, hogy a benyújtott anyag gyorsan meggyőzze a bírálókat arról, hogy érdemes támogatni! A tervek legyenek készen! A számok legyenek pontosak! Az üzleti tervből tűnjön ki a beruházás kedvező megtérülése és jövedelemtermelő képessége!

→ Lehetőleg minden tételről legyen benyújtott ajánlat! Ha rövidítik az elbírálási időt, akkor ez azt jelenti, hogy azok a pályázatok, amelyeknél hiánypótlásra van szükség, a sor végére kerülhetnek.

→ Építéssel is járó beruházás esetén számoljunk a tervezési, pályázatírási és beszállítói ajánlat adási határidőkkel!

Az élelmiszer-technológiai tervezés szerencsés esetben is minimum 1 hónap szokott lenni. Az építészeti és épületgépészeti tervek az élelmiszer-technológiai tervek alapján, azt követően készülnek el és legalább 2 hónap amire számítani kell. A tervek alapján gyűjthetőek be a kivitelezői árajánlatok! A szakágtól függően szintén számítani kell valamennyi válaszidőre. És hát a pályázatot is meg kell íratni, ami szintén időbe kerül.

Aki tehát most áll neki az előkészületeknek, annak is rá fog menni a nyara az adminisztrációra ha nyerni akar a pályázaton és nem csak beadni. Ne hagyjuk az utolsó pillanatra: Kezdjük el a technológiai tervezést időben és vegyük fel a kapcsolatot már most az építész tervezőkkel és a pályázatíróval is.

Kapcsolatfelvétel vágóhíd, húsüzem technológiai tervezővel:

Fekete Sándor, +36 30 537 9313

vagy ajánljuk figyelmébe a főoldalról elérhető „Húsipari Üzemtervező” űrlapot.

 

Vissza az oldal elejére

Húsipari üzemek tervezésében és kivitelező vállalkozások keresésében a főoldalon talál segítséget.

Vissza a főoldalra